- Home
- Over
- De opleiding
Alle informatie over de opleiding
- Hulp
Hulp en contact
Inschrijven
De vergunning
Opleiding en lessen
Kosten en betaling
Examen en diploma
Lesmateriaal
Overige vragen
Contact opnemen
Komt u er niet uit? Neem gerust contact met ons op.
Bel Yvette
070 3555 771
Stuur ons een mail
info@oub.nl
Adres
Nieboerweg 71
2583 JV, Den Haag
De vergunning
U vindt hier antwoord op al uw vragen over de vergunning. Mocht u toch nog een andere vraag hebben, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Ik ben begonnen met de opleiding en heb al een aantal modulen gehaald. Mag ik alvast vervoer voor derden gaan doen?
Een wijdverbreid misverstand is, dat een onderneming alvast mag “draaien” als de studie voor het behalen van het getuigschrift gestart is, maar nog niet behaald. De wet laat hiertoe geen ruimte. Natuurlijk is het soms verleidelijk, zeker als er al een opdrachtgever is, die graag wil dat men zo snel mogelijk aan de slag gaat, verstandig is het niet. Niet in de laatste plaats omdat de boetes die kunnen worden uitgedeeld voor het rijden zonder vergunning, niet misselijk zijn… Dus…. voordat u vervoer voor derden gaat verrichten, moet het bedrijf beschikken over een vergunning. Daartoe dient er binnen het bedrijf ten minste één vakbekwaam persoon aanwezig te zijn die aangesteld is als vervoersmanager.
Hoera! Ik heb mijn diploma! Hoe vraag ik nu mijn vergunning aan?
Op de website van de NIWO staat precies welke stappen u moet ondernemen om uw vergunning aan te vragen.
Ik huur (of leen) een vergunning van een goede kennis zodat ik kan rijden. Mag dat?
Nee, dit is verboden. Het is verboden om een vergunning danwel een gewaarmerkte kopie aan derden ter beschikking te stellen, ongeacht of dit tegen betaling is of niet, kortom: “rijden op de papieren van een ander” is strafbaar, het is een economisch delict, een misdrijf zelfs.
Op Marktplaats zie ik veel mensen die hun vakbekwaamheid aanbieden. Mag dat?
Met enige regelmaat verschijnen advertenties op internet, waarin vakdiploma’s (ook wel getuigschriften van vakbekwaamheid genoemd) voor het beroepsgoederenvervoer te huur worden aangeboden. Deze advertenties zijn misleidend, omdat dit de indruk wekt dat een vakdiploma kan worden verhuurd respectievelijk ingehuurd, terwijl dit wettelijk gezien niet mogelijk is. Ook dit verbod staat duidelijk beschreven in de Wet. Indien iemand de vakbekwaamheid inbrengt, dient hij of zij permanent leiding te geven binnen het bewuste bedrijf, ongeacht of dit een eenmanszaak, een VOF of een BV is. Het kan dus niet zo zijn dat uw onderneming een vergunning krijgt, terwijl degene met de vakbekwaamheid geen enkele binding met uw bedrijf heeft en alleen periodiek een factuur stuurt voor het gebruik van het diploma.
Kan ik ook een vergunning aanvragen met het Engelse of Duitse vakdiploma?
Om het beroep van wegvervoerder uit te oefenen moet men o.a. de vereiste vakbekwaamheid bezitten. De NIWO accepteert naast de Nederlandse vakdiploma’s ook buitenlandse vakdiploma’s, mits deze overeenkomen met het model als bedoeld in bijlage III van verordening 1071/2009 en dit vakdiploma is afgegeven door een daartoe gemachtigde autoriteit of instantie van de desbetreffende lidstaat.
MAAR: indien men het examen voor het vakdiploma over de grens wil afleggen, moet men rekening houden met de beperkingen zoals deze zijn neergelegd in de per 4 december 2011 in werking getreden verordening 1071/2009. Hierin is opgenomen dat de examens van het vakdiploma moeten worden afgelegd in de lidstaat waar men de gewone verblijfplaats heeft of in de lidstaat waar men werkt. De gewone verblijfplaats is de plaats waar men gewoonlijk woont, dat wil zeggen gedurende ten minste 185 dagen per kalenderjaar. Dus: bent u woonachtig en werkzaam in Nederland en wilt u bijvoorbeeld in Duitsland het examen afleggen dan moet u er rekening mee houden dat dit voor grote problemen kan zorgen bij de vergunningaanvraag. Daarbij kunt u slechts via een bedenkelijke wijze examen afleggen in het buitenland.
Iedereen die beschikt over het Engelse vakdiploma ten tijde van de Brexit heeft een schrijven gekregen van de NIWO dat dit diploma gedurende een bepaalde tijd om te zetten was naar het Nederlandse diploma. De periode waarin het omgezet kon worden is inmiddels verstreken.
Opleiding en lessen
U vindt hier antwoord op al uw vragen over de opleiding en de lessen. Mocht u toch nog een andere vraag hebben, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Hoe lang duurt de opleiding?
De duur van de opleiding is afhankelijk van de keuze die u maakt. Een reguliere opleiding behelst doorgaans 3 maanden, waarin de lessen gegeven worden voor alle onderdelen. Het is aan u wanneer u de examens plant en wanneer u het getuigschrift ontvangt.
Bij zelfstudie geldt dat u een jaar lang recht hebt op begeleiding, vanaf de factuurdatum.
Het is van belang dat u na het behalen van uw eerste module binnen 5 jaar de overige 5 onderdelen hebt behaald. De “deelcertificaten” zijn 5 jaar geldig. Het uiteindelijke getuigschrift (het ondernemersdiploma dus) is levenslang geldig.
Ik ben begonnen met zelfstudie, maar vind het toch lastig. Kan ik alsnog een mondelinge opleiding volgen?
U kunt beginnen met zelfstudie en daarna overstappen naar één van de mondelinge opleiding. U betaalt dan slechts het verschil bij, mits binnen een jaar na inschrijving van de schriftelijke opleiding. Dat kan voor alle vakken maar dat kan uiteraard ook per onderdeel.
Wanneer kan ik beginnen met de opleiding?
In principe kunt u op ieder moment van start gaan. Het is niet van belang met welk onderdeel u begint en in welke volgorde u de verschillende vakken doet. Elders op deze website staat ons (concept) lesrooster met de leslocaties.
De mondelinge lessen beginnen pas over een tijdje, maar ik wil alvast aan de slag. Kan ik het lesmateriaal al toegestuurd krijgen?
Geen enkel probleem, dat vinden we alleen maar heel prettig! Wanneer u zich hebt ingeschreven bij OUB voor een opleiding, dan ontvangt u hiervan een bevestiging en een factuur. Zodra de (eerste) betaling is ontvangen, sturen we u per ommegaande het betreffende lesmateriaal.
Moet ik huiswerk maken buiten de lessen om?
Niks moet natuurlijk. Maar om met succes de examens af te leggen is het wel heel zinvol om behalve het volgen van de lessen ook thuis (of onderweg) de lesstof grondig te bestuderen en de oefenvragen en oefenexamens te maken.
Gaat u er vanuit dat, los van de lessen die u volgt, het “huiswerk” behoorlijk wat tijd zal vergen. Zelfs als u besluit om de opleiding stap voor stap te volgen of wanneer u een hogere opleiding hebt genoten. Zeker in het laatste geval: laat dit niet uw valkuil zijn!
Hoeveel tijd moet ik thuis studeren, naast het volgen van de lessen?
Uit de praktijk is gebleken dat voldoende tijd moet worden uitgetrokken in verband met de verwerking van de lesstof. Dit is nodig om goed voorbereid aan de examens te kunnen deelnemen. Hoeveel tijd nodig is, is van persoon tot persoon verschillend en afhankelijk van o.a. vooropleiding, interesse en inzicht.
De één zal meer plezier hebben in techniek en branchespecifieke onderwerpen en de ander zal dit misschien hebben bij boekhouden. Gebleken is echter dat de zwaarte van de opleiding, mede door de hoeveelheid lesstof, niet onderschat moet worden. Over het algemeen kan worden gezegd dat, als de inzet er is en men voldoende tijd vrij maakt voor de studie, het getuigschrift voor vrijwel iedereen haalbaar is.
Ik heb veel moeite met leren. Kan ik privéles krijgen?
Er zijn omstandigheden waarin privé-les de beste keuze is, omdat u bijvoorbeeld intensieve begeleiding nodig hebt of omdat uw situatie dit anderszins vereist. Een privé-opleiding behoort tot de mogelijkheden.
In eerste instantie adviseren wij echter om te starten met één van genoemde andere opleidingen. Mocht dit voor u niet blijken te werken, dan zou u aanvullend privé-les kunnen overwegen. Deze cursus wordt geheel naar uw wensen gegeven. Uiteraard hangt hier wel heel ander prijskaartje aan dan bij de overige opleidingen.
Maar indien u interesse hebt: laat het ons weten.
Hoeveel mensen zitten er in een klas? Krijg ik wel voldoende persoonlijke aandacht?
Al bij 5 personen per module, kunnen we van start gaan. Groepen van 20 of 30 mensen zult u bij OUB bv niet aantreffen. Met dergelijke grote groepen kunnen we de kwaliteit niet waarborgen, dus kiezen we bewust voor kleinere groepen. Slechts bij zéér hoge uitzondering zullen er maximaal 12 – 15 mensen in een klas deelnemen. Ook mensen die iets meer moeite moeten doen om zich de stof eigen te maken, krijgen op deze wijze voldoende aandacht en begeleiding. Zelfs op de zaterdagopleiding (veruit favoriet bij velen) streven we naar hooguit 12 deelnemers per groep. Groepen van 6 tot 8 kandidaten is echter meer regel dan uitzondering.
Ik wil graag met meerdere collega’s de opleiding volgen. Kan dat ook?
Zeker kan dat. Als u hierin geïnteresseerd bent, stuurt u dan alstublieft een mail met uw wensen of neem telefonisch contact met ons op. Dan kunnen we overleggen over de mogelijkheden en dan kunnen we een passende offerte maken.
Er zijn meerdere opleiders die de opleiding voor het getuigschrift beroepsvervoer aanbieden. Waarom zou ik voor OUB kiezen?
Er zijn inderdaad meerdere organisaties die deze opleidingen verzorgen. Er zijn goede, bonafide opleiders en er zijn bedrijven die deze opleiding “erbij doen”, naast bijvoorbeeld rijopleidingen, opleidingen voor code 95 en zelfs opleidingen die geheel buiten het gebied van transport en logistiek liggen.
OUB kiest voor kwaliteit en wil niet van alles een beetje doen. We doen liever één ding goed.
OUB biedt alléén de opleiding aan voor het ondernemersdiploma, hierin zijn wij gespecialiseerd. We doen dit al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. We worden niet afgeleid door allerhande andere zaken, we focussen ons alleen op de ondernemersopleiding. We bereiden u zo goed mogelijk voor op de functie van vervoersmanager met de benodigde kennis. Dus u haalt niet alleen uw diploma, u hebt óók kennis van zaken.
Door de opleiding bij OUB te volgen bent u straks niet alleen startbekwaam maar ook vakbekwaam.
In de zomervakantie heb ik het rustig qua werk. Geven jullie dan ook een opleiding?
De opleidingen worden door het gehele land, op diverse dagen en tijden georganiseerd. In het lesrooster kunt u de planning zien. Als u voor zelfstudie kiest, dan kunt u uiteraard op ieder willekeurig moment studeren.
Zijn jullie gesloten in de vakantieperioden?
Nee, OUB heeft geen vakantiesluiting.
Kosten en betaling
U vindt hier antwoord op al uw vragen over de kosten en betaling. Mocht u toch nog een andere vraag hebben, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Wat is inbegrepen bij de opleidingskosten?
In het cursusgeld is begrepen: lessen, lesstof (lesstof, oefenopgaven en naslagwerken) en uiteraard de begeleiding en huiswerkcorrectie.
Bij alle mondelinge opleiding ook koffie en thee, bij de intensieve opleidingen en highpower opleidingen staat er eveneens een lunch voor u klaar.
Naslagwerken worden digitaal (per mail) aangeleverd. Tijdens de mondelinge lessen kan geoefend worden met papieren naslagwerken van de docent.
Kandidaten dienen zelf zorg te dragen voor schrijfmaterialen en eventueel een rekenmachine. Een rekenmachine is eventueel tegen kostprijs via OUB bv te verkrijgen.
Heb ik recht op subsidie?
Hier vindt u alle informatie over subsidie mogelijkheden.
Rekenen jullie administratiekosten?
Nee, we brengen geen administratiekosten in rekening.
Hoeveel BTW zit er op jullie opleidingen?
OUB is BTW vrijgesteld. Dat betekent dat er géén BTW wordt berekend over de opleidingskosten. Hier hebben we voor gekozen, zodat de kosten ook particuliere deelnemers behapbaar blijven. Overigens zijn ook de examenkosten vrijgesteld van BTW.
Wat is het rekeningnummer van OUB?
Het rekeningnummer van OUB is NL 67 RABO 0342989103
Op welke manieren kan ik betalen?
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een factuur. U kunt de factuur betalen met uw bankrekening. Indien u liever contant betaalt, dan is dat ook mogelijk. U kunt hiervoor contact opnemen met OUB . Wel dient de factuur te zijn voldaan voor aanvang van de opleiding.
Kan ik in delen betalen?
U kunt de gehele opleiding ineens betalen. Daarmee krijgt u de hoogste korting. Maar uiteraard is het ook mogelijk om de opleiding per module te betalen. Indien u dit aangeeft bij uw aanmelding, dan houden we hier rekening mee.
Kan ik contant betalen?
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en een factuur. U kunt de factuur betalen met uw bankrekening. Indien u liever contant betaalt, dan is dat ook mogelijk. U kunt hiervoor contact opnemen met OUB . Wel dient de factuur te zijn voldaan voor aanvang van de opleiding.
Kan ik achteraf betalen?
Nee, dit is niet mogelijk.
Ik heb me ingeschreven maar wil bij nader inzien de opleiding toch niet volgen. Wat nu?
De cursist heeft een bedenktermijn van 14 dagen vanaf het moment van inschrijving/aanmelding. Binnen deze termijn kan cursist de overeenkomst schriftelijk ontbinden. Het schriftelijke verzoek tot ontbinding dient uiterlijk de 15e dag na dagtekening van inschrijving/aanmelding per aangetekend schrijven te zijn ontvangen door OUB bv. Bij ontbinding na inschrijving is de cursist administratiekosten verschuldigd aan OUB bv. De administratiekosten bedragen 10% van de opleidingskosten, met een maximum van € 90,00.
Annulering van de opleiding kan door opzegging, uitsluitend schriftelijk en aangetekend per brief, dan tegen een betaling gelijk aan:
– 10% van de cursusprijs indien tot 8 weken voorafgaand aan de opleiding wordt geannuleerd;
– 50% van de cursusprijs indien vanaf 8 weken tot 2 weken voorafgaand aan de opleiding wordt geannuleerd;
– 100% van de cursusprijs indien vanaf 2 weken voorafgaande aan de opleiding, danwel gedurende de opleiding wordt geannuleerd, c.q. wordt beëindigd.
Examens en diploma
U vindt hier antwoord op al uw vragen over examens en het diploma. Mocht u toch nog een andere vraag hebben, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Kom ik in aanmerking voor vrijstelling?
Het is mogelijk dat u op grond van eerder behaalde diploma’s vrijstelling kunt krijgen voor bepaalde modulen.
De meest voorkomende diploma’s op basis waarvan u vrijstelling kunt krijgen staan vermeld op de website van het CBR.
Meent u in aanmerking te komen voor een vrijstelling?
Stuur het aanvraagformulier (zie de website van het CBR) met gewaarmerkte kopieën van uw diploma’s (met cijferlijsten) naar klantenservice.ccv@cbr.nl of naar het secretariaat van het examenbureau (CBR Ondernemersexamens t.a.v. Afd. vrijstellingen, Postbus 1810, 2280 DV Rijswijk) en vermeld een adres waarop u het antwoord wenst te ontvangen.
Aan een vrijstellingsverzoek zijn geringe kosten verbonden (01/01/2023: € 26,34). Een vrijstelling wordt definitief vastgelegd, nadat u een gewaarmerkte kopie van het betreffende diploma (met cijferlijst) heeft opgestuurd. U krijgt hier een bevestiging van toegestuurd.
U kunt alleen vrijstelling krijgen op basis van een totaal afgeronde opleiding met een diploma. U krijgt dus geen vrijstelling op basis van certificaten of ervaring!
Een overzicht van de meest voorkomende vrijstellingen (algemene indicatie, verzoeken worden apart beoordeeld): MBO met bedrijfsadministratie in het vakkenpakket: F; HBO/universiteit, mits marketing en belastingrecht in het vakkenpakket: B; HBO/universiteit, mits financieel management en bedrijfseconomie in het vakkenpakket: F en C; Middenstandsdiploma of AOV: F; MBO 4 of HBO diploma met relevant pakket (bijvoorbeeld ondernemer detailhandel of commerciële economie): F; HBO bedrijfsadministratie: F, C en B; HBO TH bedrijfskunde: F en B.
OUB bv kan als opleidingsinstituut geen uitspraken doen over het recht op vrijstelling.
Een chauffeursdiploma geeft géén recht op vrijstellingen!
Ook een MAVO diploma, HAVO diploma, VWO diploma, chauffeursdiploma, losse cursussen, deelcertificaten, niet afgeronde opleidingen, propedeuse en EG verklaringen geven géén recht op vrijstelling(-en).
Een kandidaat die besluit om éérst het ondernemersdiploma te behalen (het getuigschrift beroepsvervoer over de weg) en daarna een rij opleiding gaat volgen voor het behalen van zijn of haar “groot rijbewijs” heeft vaak wél recht op vrijstellingen voor (een gedeelte van) het theoretische deel ten behoeve van het te behalen rijbewijs.
Hoe kan ik examen aanvragen?
Inschrijven voor de examens kan via “mijnCBR” met uw digiD.
Indien de resultaten hiertoe aanleiding geven, ontvangt u het getuigschrift per post. U hoeft hiervoor geen stappen te ondernemen, het CBR stuurt het u binnen ongeveer 2 weken na het behalen van het laatste onderdeel toe.
Telefonisch wordt door het examenbureau geen informatie verstrekt over de uitslag, ter bescherming van uw persoonlijke gegevens. Ook het opleidingsinstituut krijgt derhalve van CBR geen informatie over uw uitslag. Uiteraard zijn we erg benieuwd naar uw resultaten en stellen het dan ook bijzonder op prijs als u ons laat weten wat uw resultaat is.
Wanneer kan ik examen doen?
OUB heeft geen inzage in de beschikbaarheid van examenplekken. De examens worden geheel door het CBR georganiseerd. Er zijn voldoende examenlocaties verdeeld over het land. Het CBR heeft veel capaciteit beschikbaar voor de examens voor het getuigschrift beroepsvervoer. Over het algemeen (uitzonderingen daargelaten) is er ergens in het land wel een mogelijkheid te vinden om binnen 2 tot 3 weken een examen af te leggen. Soms zelfs is het al mogelijk om binnen 2 of 3 dagen ergens een examenmogelijkheid in te plannen. Dat is afhankelijk van de drukte op een bepaalde locatie.
Wat kost het examen?
Het CBR is de officiële exameninstantie en stelt jaarlijks de kosten voor de examens vast.
U kunt de kosten voor de verschillende vakken hier vinden.
Welke examenlocaties zijn er?
Het CBR heeft meerdere examencentra in Nederland. Dit zijn:
- Alkmaar
- Amsterdam
- Arnhem
- Deventer
- Eindhoven
- Enschede
- Goes
- Groningen
- Haarlem
- Hoogeveen
- Leeuwarden
- Leusden
- Maastricht
- Rijswijk (ZH)
- Schelluinen
- Venlo en
- Zwolle
Kan ik zelf bepalen waar en wanneer ik examen doe?
Inschrijven voor de examens kan via “mijnCBR” met uw digiD. Een groot voordeel is dat u uw eigen examenmoment kunt bepalen. Wilt u bij voorkeur op een dinsdagochtend examen afleggen, of liever op een zaterdag? Er zijn legio mogelijkheden, u kunt het examen plannen dáár en wanneer het u het beste schikt, maar wees er wel op tijd bij. Want ook voor het CBR geldt dat er een maximum aan examenplaatsen beschikbaar is.
Hoe lang is mijn diploma of mijn certificaat geldig?
Het is van belang dat u na het behalen van uw eerste module binnen 5 jaar de overige 5 onderdelen hebt behaald. De “deelcertificaten” zijn 5 jaar geldig. Het uiteindelijke getuigschrift (het ondernemersdiploma dus) is onbeperkt geldig.
Wanneer krijg ik mijn getuigschrift/ondernemersdiploma?
Wanneer u alle examens met goed gevolg hebt afgelegd, binnen 5 jaar, dan stuurt het CBR het diploma automatisch toe. Meestal hebt u dit binnen enkele dagen na het laatste examen al binnen, het duurt maximaal 2 weken.
Wat is jullie slagingspercentage?
Een vraag die regelmatig gesteld wordt aan onze medewerkers en docenten is: “Wat zijn de slagingspercentages van OUB?”
Het spreekt voor zich dat we deze vraag zonder enige moeite kunnen beantwoorden, maar misschien wilt u -ondanks dat het een heel verhaal is- even de tijd nemen om onderstaande uitleg te lezen.
Stél dat het grootste gedeelte van onze kandidaten een niet Nederlandstalige achtergrond heeft, óf de respectabele leeftijd van 60 jaar al enige tijd geleden gepasseerd is, óf heel veel moeite heeft met het aanleren van theoretische kennis, óf te kampen heeft met dyslexie of dyscalculie, of een hersenbeschadiging, of om andere redenen meer moeite heeft dan “de gemiddelde leerling” met de studie (waarbij aangetekend moet worden dan “de gemiddelde leerling” niet bestaat, niemand is immers “gemiddeld”, iedereen is uniek en heeft zijn of haar eigen kwaliteiten), en u krijgt bijvoorbeeld het antwoord: “73%”. Dan is dit antwoord absoluut ongeloofwaardig. We kunnen als opleidingsinstituut ontzettend ons best doen, ons méér dan bovenmatig inspannen voor onze klanten maar uiteindelijk moeten onze klanten het examen afleggen.
Aan de andere kant, stel dat 9 van de 10 kandidaten een hbo – of universitaire achtergrond heeft, meerdere titels heeft en een schat aan ervaring in de transportsector en we geven hetzelfde antwoord op de vraag: “73%”. Dan zouden we ons heel serieus achter onze oren moeten krabben. Dat zou dan beslist geen “score” zijn om trots op te zijn.
Verder is het antwoord op de vraag wat de slagingspercentages zijn, heel makkelijk veel mooier te maken dan de werkelijkheid. Iemand die veel moeite heeft met een bepaalde module, zal mogelijk pas na 3 keer examen doen, dit vak met succes kunnen afsluiten. Wat is het slagingspercentage dan? Uiteindelijk 100%, maar wel héél erg gekleurd weergegeven!
Onze kandidaten hebben alle genoemde achtergronden en meer. De oudste leerling tot dusver was een meneer van 74, die op zijn oude dag eindelijk tijd vond om zijn hobby (verhuizen) te gaan beoefenen maar daartoe wél een vergunning nodig had, onze jongste leerlingen ooit waren (inmiddels een flink aantal jaren geleden), een bijzonder slim kereltje van 9 (!!!) jaar en een geweldig lieve dame van 14. We hebben mensen opgeleid met een Nederlandse taalachtergrond, maar ook Turks, Marokkaans, Engels, Iers, Afghaans, Portugees, Peruaans, Irakees, Iranees, Ethiopisch, Surinaams, Russisch, Japans, Oekraïens, Zweeds, Frans, enz. Er zijn leerlingen geweest die een zeer ernstige vorm van dyslexie en dyscalculie hebben, maar ook mensen die doof zijn. Stuk voor stuk unieke, mooie mensen met ambitie en doorzettingsvermogen. En dat maakt ons werk ongelofelijk uitdagend, interessant, soms ook lastig maar altijd leuk en afwisselend!
Kortom: we durven zonder schroom onze slagingspercentages te vermelden maar doen dit bewust niet. U wordt er immers niets wijzer van.
(ter geruststelling, áls we, zoals altijd zeer kritisch, naar de resultaten van onze leerlingen kijken, dan kunnen we u eerlijk zeggen dat we trots zijn op deze resultaten en daarmee op de slagingspercentages)
Ik ben gezakt voor een examen. Wanneer kan ik weer opnieuw examen doen?
Dat is heel jammer maar het kan inderdaad gebeuren dat u het examen niet met voldoende resultaat aflegt. Niet getreurd, u mag net zo vaak examen doen voor een bepaald vak totdat u het wél hebt behaald. Let er wel op dat de 6 verschillende modulen binnen een periode van maximaal 5 jaar met goed gevolg moeten zijn afgelegd. U kunt het examen gewoon weer opnieuw aanvragen, op dezelfde wijze als uw vorige examen, via “mijnCBR” met uw digiD.
Ik heb een dyslexie verklaring, mag ik mondeling examen doen?
U kunt een aanvraag doen voor een individueel begeleid examen. Dit is geen mondeling examen. Een medewerker van het CBR leest de vragen aan u voor en u dient de antwoorden in te vullen op het computerscherm. Het is dus een voorleesexamen, zonder extra uitleg over het examen. U krijgt wel 15 minuten extra examentijd. Het CBR vraagt voor een individueel begeleid examen wel een extra vergoeding. Deze is afhankelijk van de module en de benodigde tijd.
Ik ben begonnen met de opleiding, maar ik blijk vrijstelling te hebben. Wat nu?
Zodra u bent begonnen aan de opleiding, bent u de kosten voor de bewuste module verschuldigd. U hoeft uiteraard geen examen meer te doen voor de vakken waarvoor u vrijstelling hebt gekregen.
Bent u nog niet gestart met de lessen en u blijkt vrijstelling te hebben voor één of meerdere onderdelen, neemt u dan contact op met de afdeling cursusadministratie van OUB.
Lesmateriaal
U vindt hier antwoord op al uw vragen over het lesmateriaal. Mocht u toch nog een andere vraag hebben, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Ik heb vragen gemaakt die bij het lesmateriaal zitten. Waar kan ik de antwoorden vinden?
U kunt uw gemaakte vragen en oefenexamens mailen aan info@oub.nl of per reguliere post aan ons sturen. De medewerkers van OUB kijken uw antwoorden na en corrigeren deze waar nodig. U ontvangt geen antwoorden bij het lesmateriaal. De ervaring leert dat veel mensen alleen focussen op het uit het hoofd leren van de vragen en antwoorden en daarmee onvoldoende voorbereid zijn als ze examen gaan doen.
Wij vinden het belangrijk dat u vooral het lesmateriaal goed bestudeert en goed beslagen ten ijs komt.
Kan ik bij jullie ook alleen de boeken bestellen?
OUB bv verkoopt geen lossen boeken of zelfstudie pakketten, zonder begeleiding. OUB is immers geen boekhandel, we willen graag dat onze leerlingen zo goed mogelijk voorbereid aan de examens beginnen.
Is jullie lesmateriaal up-to-date?
Lesmateriaal is “levende materie” is, wetten en regels veranderen en inzichten worden bijgesteld, net zoals exameneisen aangepast worden. Het spreekt voor zich dat het lesmateriaal altijd is afgestemd op de exameneisen.
We zijn als opleidingsinstituut continue bezig met het updaten en vernieuwen van onze lesstof. Omdat wij de kandidaten zo goed mogelijk willen voorbereiden op de examens, vergt dit de nodige zorgvuldigheid en tijd. Dit kan betekenen dat u soms iets langer zult moeten wachten op het nieuwste en meest actuele materiaal. We vragen uw begrip hiervoor. Zodra wijzigingen worden doorgevoerd, zullen we onze kandidaten hierover informeren. Indien noodzakelijk ontvangt u óf de nieuwste versie van het lesmateriaal óf u krijgt een appendix met aanvullingen en wijzigingen, opdat u voorzien bent van up-to-date informatie.
Overige vragen
U vindt hier antwoord op uw overige vragen. Mocht u toch nog een andere vraag hebben, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Er zijn meerdere opleiders die de opleiding voor het getuigschrift beroepsvervoer aanbieden. Waarom zou ik voor OUB kiezen?
Er zijn inderdaad meerdere organisaties die deze opleidingen verzorgen. Er zijn goede, bonafide opleiders en er zijn bedrijven die deze opleiding “erbij doen”, naast bijvoorbeeld rijopleidingen, opleidingen voor code 95 en zelfs opleidingen die geheel buiten het gebied van transport en logistiek liggen.
OUB kiest voor kwaliteit en wil niet van alles een beetje doen. We doen liever één ding goed.
OUB biedt alléén de opleiding aan voor het ondernemersdiploma, hierin zijn wij gespecialiseerd. We doen dit al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. We worden niet afgeleid door allerhande andere zaken, we focussen ons alleen op de ondernemersopleiding. We bereiden u zo goed mogelijk voor op de functie van vervoersmanager met de benodigde kennis. Dus u haalt niet alleen uw diploma, u hebt óók kennis van zaken.
Door de opleiding bij OUB te volgen bent u straks niet alleen startbekwaam maar ook vakbekwaam.
Ik heb een klacht, waar kan ik terecht?
OUB beschikt over een klachtenregeling. Indien u een klacht hebt over één van onze docenten of medewerkers, spreekt u hem of haar dan in eerste instantie zelf op aan. Vindt u dit lastig of is dit niet mogelijk, dan kunt u binnen één week mondeling of schriftelijk uw ongenoegen uiten bij de directie van OUB. (De directie van) OUB heeft de verplichting om uw klacht serieus te nemen, vertrouwelijk te behandelen en zich in te spannen om deze zo spoedig mogelijk op te lossen, binnen redelijke termijn.
Mocht de geboden oplossing niet naar tevredenheid zijn, dan kunt u indien noodzakelijk contact opnemen met de klachtencommissie.
Meer informatie over dit onderwerp kunt u nalezen in onze klachtenregeling elders op deze website.
Ik ben begonnen met zelfstudie, maar vind het toch lastig. Kan ik alsnog een mondelinge opleiding volgen?
U kunt beginnen met zelfstudie en daarna overstappen naar één van de mondelinge opleiding. U betaalt dan slechts het verschil bij, mits binnen een jaar na inschrijving van de schriftelijke opleiding. Dat kan voor alle vakken maar dat kan uiteraard ook per onderdeel.
Zit OUB ook op social media?
OUB heeft een Facebookpagina
Hier zetten we af en toe leuke of interessante onderwerpen op. We hebben echter geen Twitter, Instagram, TikTok of Pinterest. Social media is heel erg leuk maar kost ook veel tijd. Deze tijd besteden we liever direct aan onze leerlingen.
Hebt u Facebook? Dan vinden we het leuk als u een berichtje stuurt!
Hebt u een inhoudelijke vraag? Doe dat dan alstublieft via de gewone mail. Die zien we dagelijks, Facebook heeft niet onze prioriteit.
Ik wil graag met meerdere collega’s de opleiding volgen. Kan dat ook?
Zeker kan dat. Als u hierin geïnteresseerd bent, stuurt u dan alstublieft een mail met uw wensen of neem telefonisch contact met ons op. Dan kunnen we overleggen over de mogelijkheden en dan kunnen we een passende offerte maken.
Ik moet mijn code 95 doen. Kan ik daarvoor bij OUB terecht?
OUB verzorgt alléén de opleiding voor het getuigschrift beroepsgoederenvervoer over de weg. We geven geen opleidingen of trainingen in het kader van de verplichte nascholing code 95. We hebben wel goede contacten met collega opleiders die hierin gespecialiseerd zijn.
Zijn jullie gesloten in de vakantieperioden?
Nee, OUB heeft geen vakantiesluiting.
In de zomervakantie heb ik het rustig qua werk. Geven jullie dan ook een opleiding?
De opleidingen worden door het gehele land, op diverse dagen en tijden georganiseerd. In het lesrooster kunt u de planning zien. Als u voor zelfstudie kiest, dan kunt u uiteraard op ieder willekeurig moment studeren.
Ik heb iets gehoord over de IRU, wat is dat?
De International Road Union (IRU) is een mondiale organisatie, gevestigd in Genève.
De IRU is een wereldwijd opererende organisatie die de belangen van chauffeurs en ondernemers in diverse voertuigen behartigd. Het doel van de IRU is om te zorgen voor duurzame economische groei en vooruitgang in de logistiek en transportsector op de weg.
De IRU is opgericht in 1948 door een aantal Europese landen ten behoeve van de heropbouw van het naoorlogse Europa. De IRU was daarnaast bedoeld als ondersteunend orgaan voor de transportsector op de weg. Door de jaren heen is de IRU uitgegroeid tot een mondiale organisatie, met vestigingen en afdelingen op ieder werelddeel. De IRU behartigd hierdoor de belangen van miljoenen personen ter wereld die werken als vrachtwagenchauffeur, taxichauffeur of ander wegverkeer.
Sinds september 2006 heeft OUB de internationale IRU Academy accreditatie. Deze erkenning is sinds 2012 omgezet naar onbepaalde tijd, met andere woorden: een levenslange certificering! Een blijk van waardering voor de kwaliteit van onze opleidingen en docenten, waar we uiteraard héél erg trots op zijn!
Wilt u meer weten over de IRU? Kijkt u dan eens op de website: www.IRU.org
Ik heb gebeld, maar kreeg niemand aan de telefoon. Wanneer kan ik het beste bellen?
Heel af en toe zijn we een gedeelte van de dag iets minder goed bereikbaar omdat ook medewerkers van OUB wel eens een dag vrij zijn of vakantie hebben. Dan nemen de overige collega’s de taken over. Als die lesgeven of andere afspraken hebben, lukt het niet altijd om onmiddellijk de telefoon te beantwoorden. Laat u dan een berichtje achter met uw telefoonnummer, dan wordt u zo snel als mogelijk terug gebeld. U kunt uw vraag of opmerking ook mailen aan info@oub.nl.
Ik heb een bericht gestuurd aan een van de docenten van OUB, maar ik krijg geen antwoord. Waarom niet?
Whatsapp berichten komen slechts bij één persoon terecht. Als deze het berichtje opent maar geen gelegenheid heeft om te antwoorden, dan komt het regelmatig voor dat het in de vergetelheid raakt. Whatsapp is dus niet een handige manier om vragen te stellen en zeker niet om huiswerk te sturen ter correctie. Mailen of bellen gaat wél goed. Als u mailt naar info@oub.nl dan kunnen alle medewerkers van OUB de berichten lezen en beantwoorden.
Ik heb me ingeschreven, maar wil bij nader inzien de opleiding toch niet volgen. Wat nu?
De cursist heeft een bedenktermijn van 14 dagen vanaf het moment van inschrijving/aanmelding. Binnen deze termijn kan cursist de overeenkomst schriftelijk ontbinden. Het schriftelijke verzoek tot ontbinding dient uiterlijk de 15e dag na dagtekening van inschrijving/aanmelding per aangetekend schrijven te zijn ontvangen door OUB bv. Bij ontbinding na inschrijving is de cursist administratiekosten verschuldigd aan OUB bv. De administratiekosten bedragen 10% van de opleidingskosten, met een maximum van € 90,00.
Annulering van de opleiding kan door opzegging, uitsluitend schriftelijk en aangetekend per brief, dan tegen een betaling gelijk aan:
– 10% van de cursusprijs indien tot 8 weken voorafgaand aan de opleiding wordt geannuleerd;
– 50% van de cursusprijs indien vanaf 8 weken tot 2 weken voorafgaand aan de opleiding wordt geannuleerd;
– 100% van de cursusprijs indien vanaf 2 weken voorafgaande aan de opleiding, danwel gedurende de opleiding wordt geannuleerd, c.q. wordt beëindigd.
Mijn vraag staat hier niet bij, wat moet ik doen?
U kunt contact met ons opnemen door te mailen naar info@oub.nl of het contactformulier op deze website in te vullen.
Nog vragen?
Neem contact met ons op
U bent al met ons bedrijf in contact via deze website maar u kunt ons ook nog op diverse andere manieren bereiken: per telefoon, per email, per post, u kunt een afspraak maken op ons kantoor in Den Haag (Scheveningen, wél graag vooraf ook een afspraak maken, we zijn niet altijd aanwezig en vinden het erg vervelend als u voor een dichte deur staat) en via diverse publicaties en advertenties.
Bel Yvette
070 3555 771
Stuur ons een mail
info@oub.nl
Adres
Nieboerweg 71
2583 JV, Den Haag