- Home
- Over
- De opleiding
Alle informatie over de opleiding
- Hulp
De opleiding
Informatie over de opleidingen
Algemene Informatie
Mogelijkheden
Kosten
Subsidies
Locaties
Lesrooster
Examens
Vrijstellingen
Financieel Management
Calculatie
Bedrijfsmanagement
Personeelsmanagement
Wegvervoer Goederen deel 1
Wegvervoer Goederen deel 2
Vervoersmanager of eigen rijder worden?
Het begint bij de opleiding voor het ondernemersdiploma.
Indien u een transportonderneming wilt starten of als vervoersmanager wilt optreden, is het hebben van het Getuigschrift Beroepsgoederenvervoer over de weg wettelijk verplicht. In de Wet Wegvervoer goederen (Artikel 2.8) staat dat u moet kunnen voldoen aan de eis van vakbekwaamheid. Dit geldt ook voor eenmanszaken, eigen rijders, bedrijfsopvolging en -overname.
Voordat u aan de slag gaat als transportondernemer, moet het bedrijf beschikken over een vergunning. Om deze vergunning te kunnen aanvragen bij de NIWO, zowel voor nationaal als internationaal vervoer, dient er binnen het bedrijf ten minste één vakbekwaam persoon te zijn. Deze vakbekwaamheid is aan te tonen door het kunnen overleggen van het zogenaamde Getuigschrift Beroepsgoederenvervoer.
Waarom de opleiding bij OUB?
OUB biedt alléén de opleiding aan voor het ondernemersdiploma, hierin zijn wij gespecialiseerd. We doen dit al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw. We worden niet afgeleid door allerhande andere zaken, we focussen ons alleen op de ondernemersopleiding. We bereiden u zo goed mogelijk voor op de functie van vervoersmanager met de benodigde kennis. Dus u haalt niet alleen uw diploma, u hebt óók kennis van zaken.
Door de opleiding bij OUB te volgen bent u straks niet alleen startbekwaam maar ook vakbekwaam.
Onze docenten, die jarenlange ervaring hebben, streven naar goede resultaten! Het spreekt voor zich dat uw inzet hierbij een essentiële rol speelt. De lessen worden gegeven in kleine groepen, zodat persoonlijke aandacht gewaarborgd is. De examens worden op meerdere locaties en verschillende momenten afgenomen door CBR / CCV (voorheen Stichting Examenbureau voor het Beroepsvervoer).
Starten voordat u het ondernemersdiploma behaald hebt?
Een veelvoorkomend misverstand is dat een onderneming alvast mag “draaien” als de studie voor het behalen van het getuigschrift gestart is, maar nog niet behaald. Regelmatig wordt de vraag gesteld of er geen vrijstelling wordt verleend als men kan aantonen bezig te zijn met de opleiding. Nee, dat is helaas niet mogelijk. De wet laat hiertoe geen ruimte.
Zeker als er al een opdrachtgever is die graag wil dat men zo snel mogelijk aan de slag gaat, is het verleidelijk om alvast te beginnen, maar verstandig is het niet. De boetes die uitgedeeld kunnen worden voor rijden zonder vergunning zijn fors. De bedragen die als boete opgelegd worden, zijn ruimschoots voldoende om de opleiding en de examens van te bekostigen.
Vervelender wordt het als besloten wordt dat de vervoerder zich mag verantwoorden voor de rechter, er is immers sprake van een economisch delict, een misdrijf! Zelfs als de rechter het boetebedrag zou verlagen, dan volgt er altijd een veroordeling. Op het moment dat u vervolgens alsnog voldoet aan de eis van vakbekwaamheid en de eis van kredietwaardigheid, wordt de VOG (verklaring omtrent gedrag) een hele uitdaging…..
Dus…. voordat u vervoer voor derden gaat verrichten, moet het bedrijf beschikken over een vergunning. Daartoe dient er binnen het bedrijf ten minste één vakbekwaam persoon aanwezig te zijn.
Buitenlandse vakdiploma's
Om het beroep van wegvervoerder uit te oefenen moet men dus de vereiste vakbekwaamheid bezitten. De NIWO accepteert naast de Nederlandse vakdiploma’s ook buitenlandse vakdiploma’s, mits deze overeenkomen met het model als bedoeld in bijlage III van verordening 1071/2009 en dit vakdiploma is afgegeven door een daartoe gemachtigde autoriteit of instantie van de desbetreffende lidstaat.
Maar: indien men het examen voor het vakdiploma over de grens wil afleggen, moet men rekening houden met de beperkingen zoals deze zijn neergelegd in de per 4 december 2011 in werking getreden verordening 1071/2009. Hierin is opgenomen dat de examens van het vakdiploma moeten worden afgelegd in de lidstaat waar men de gewone verblijfplaats heeft of in de lidstaat waar men werkt. De gewone verblijfplaats is de plaats waar men gewoonlijk woont, dat wil zeggen gedurende ten minste 185 dagen per kalenderjaar. Kortom: bent u woonachtig en werkzaam in Nederland en wilt u bijvoorbeeld in Duitsland het examen afleggen dan moet u er rekening mee houden dat dit voor grote problemen kan zorgen bij de vergunningaanvraag. Daarbij kunt u slechts via een bedenkelijke wijze examen afleggen in het buitenland.
De verschillende mogelijkheden die wij aanbieden
Gezien de hoeveelheid lesstof en de zwaarte hiervan, adviseren wij om de opleiding in meerdere delen te volgen. Het is ook mogelijk om de opleiding per module te volgen. U dient echter binnen 5 jaar alle modulen te hebben behaald om de verschillende deelcertificaten om te kunnen wisselen voor het (complete) Getuigschrift, anders vervalt datgene dat ouder is dan vijf jaar en dient u hiervoor het examen opnieuw met goed gevolg af te leggen. Naast het volgen van de lessen is ons advies om toch ten minste 4 tot 6 uur per week vrij te maken voor thuisstudie en het maken van opgaven. U dient dus rekening te houden met deze extra studiebelasting.
Klassikaal
De reguliere opleiding
Deze opleiding biedt de mogelijkheid om uzelf voor te bereiden op de examens. Ze is bij uitstek geschikt voor diegenen die meer tijd willen hebben om te leren of schoolverlaters die nog enigszins in het ritme zitten van schooldagen. Met één vaste dag per week (veelal op zaterdagen) kunt u in een tijdsbestek van een aantal weken alle modulen op een of meerdere locaties volgen. Hierbij zijn verschillende varianten mogelijk. Zeker omdat u zelf uw examenmoment kunt kiezen, kunt u stap voor stap, maar toch zonder tijd te verliezen, de gehele opleiding volgen.
De online opleiding
De online opleidingen bieden we aan sinds maart 2020. De deelnemers tot nu toe zijn stuk voor stuk enthousiast over deze manier van lessen. Het werkt efficiënt en er is geen afleiding van andere deelnemers uit de klas. De online lessen worden real time gegeven. Het is daardoor heel goed te vergelijken met de gebruikelijke klassikale lessen, met dien verstande dat e.e.a. gevolgd wordt op een eigen locatie met een internetverbinding en een laptop of tablet met camera en microfoon. Er is tijdens de online les daardoor direct contact met de docent en de andere deelnemers, echter ieder zit op zijn of haar eigen gewenste plek, vanaf uw zolderkamer, uw werkplek op kantoor, vanuit uw cabine of zelfs vanaf uw vakantie adres. Online lessen zijn dus beslist niet hetzelfde als e-learning, waarbij er geen direct contact is met een docent. Het is niet noodzakelijk om voor deze online lessen aparte software aan te schaffen. Doorgaans wordt met u afgestemd wanneer deze lessen plaats vinden, daarnaast zijn deze ook in het geplande lesrooster opgenomen.
De Highpoweropleiding
De opleiding voor het getuigschrift in 7 achtereenvolgende dagen. Als u zo snel mogelijk uw ondernemersdiploma wilt behalen, u hebt geen gelegenheid om 3 tot 6 maanden lang ieder week een dag naar school te gaan én u bent bereid om zich een volledige week voor meer dan 100% in te zetten, dan is dit wellicht een goed alternatief voor eerder genoemde opties.
Alle 6 de modulen worden gedoceerd in 7 lesdagen van zaterdag tot en met vrijdag (dus óók op zondag!). Soms wordt ervoor gekozen om ook deze opleiding te verdelen in 2 blokken: eerst 3 of 4 dagen achter elkaar les, dan één of twee dagen geen les en dan de laatste 3 of 4 dagen wederom aan de slag voor de overige vakken. We proberen het zó te organiseren dat u tussendoor alvast examen kunt doen voor de modulen die u reeds gevolgd hebt.
Gezien de zwaarte van deze variant is de Highpower opleiding niet geschikt voor deelnemers die wat meer moeite hebben met leren. Er is in zó een korte periode, waarin alle relevante lesstof behandeld moet worden, immers geen gelegenheid om lang stil te staan bij individuele onderwerpen. De opleiding wordt gegeven in een zeer hoog tempo. We adviseren dan ook iedereen die hiervoor kiest om voorafgaand aan de lessen het lesmateriaal zeer grondig door te nemen. De opleiding wordt in principe verzorgd in Schiedam met minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers. Bij voldoende animo kan deze opleiding ook in Deurningen, Heesch of in company georganiseerd worden.
De "Kort & Krachtig" Opleiding
Een combinatie van een deel hele intensieve klassikale lessen en een deel zelfstudie. De rekenvakken (Financieel management en Calculatie en Wegvervoer Goederen deel 1 plus laadbakberekeningen van Wegvervoer Goederen deel 2 worden klassikaal aangeboden, de onderdelen Bedrijfsmanagement, Personeelsmanagement en het overige gedeelte van Wegvervoer Goederen deel 2 volgt u in zelfstudie.
De mondelinge lessen (in totaal 5 dagen) worden in een kort tijdsbestek georganiseerd, zodat u ook bij deze keuze in rap tempo uw ondernemersdiploma kunt behalen.
Ook bij de opleiding “Kort & Krachtig” trachten we het zó te organiseren dat u tussen de mondelinge lessen door examen kunt doen voor de modulen die u gevolgd hebt. Net als bij de High Power opleiding, is het tempo hoog en vergt ook deze opleidingsvariant doorzettingsvermogen en zelfdiscipline.
De opleiding wordt in principe verzorgd in Schiedam met minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers. Bij voldoende animo kan deze opleiding ook op andere locaties georganiseerd worden.
De intensieve opleiding
Als alternatief voor genoemde mogelijkheden is het mogelijk om alle modulen in de intensieve opleiding te volgen. In tegenstelling tot de reguliere opleidingen, waarbij u een aantal weken lang één dag(deel) per week naar “school” gaat, kunt u nu in een tijdsbestek van 12 tot 14 achtereenvolgende dagen worden klaargestoomd voor de examens. Hierbij hebt u méér lesuren dan bij de reguliere opleidingen en werken we in kleinere groepen. Met name voor diegenen die onregelmatige diensten draaien en niet exact weten wanneer ze wel of niet aanwezig kunnen zijn bij de zogenaamde reguliere opleidingen, zou dit een uitkomst kunnen zijn. Uiteraard kunt u ook hier kiezen om één module te volgen, op een later moment de andere. De intensieve opleidingen worden afwisselend georganiseerd in Heesch (de Pas), Schiedam (Mesa) en Deurningen (Frans op den Bult); bij voldoende belangstelling wordt deze opleiding ook georganiseerd in andere plaatsen. De lunch is bij de opleidingskosten inbegrepen..
Zelfstudie
Uiteraard kunt U de cursus ook als zelfstudie (schriftelijk) bij ons volgen als dat u beter uitkomt. U bepaalt zelf wanneer u begint en wanneer u studeert. Deze opleiding vergt veel eigen inzet en zelfdiscipline. Daarnaast kunt U ook beginnen met zelfstudie, daarna overstappen naar één van de mondelinge opleidingen. U betaalt dan slechts het verschil bij, mits binnen een jaar na inschrijving van de schriftelijke opleiding. Het spreekt voor zich dat dit eveneens per module kan.
Bij de zelfstudie ontvangt u exact hetzelfde lesmateriaal als wat u bij een mondelinge opleiding zou ontvangen, inclusief uiteraard alle naslagwerken. De looptijd van de opleiding is één jaar vanaf het moment van inschrijving. U kunt dus een jaar lang gebruik maken van de begeleiding per mail of telefoon.
Indien u zelfstudie overweegt omdat u te weinig tijd zou kunnen vrijmaken voor een mondelinge opleiding, dan dient u zich terdege te realiseren dat zelfstudie méér inzet en tijd kost dan wanneer u mondeling uitleg krijgt. OUB bv verkoopt geen zelfstudie pakketten, zonder begeleiding.
OUB bv is immers geen boekhandel, we willen graag dat onze leerlingen zo goed mogelijk voorbereid aan de examens beginnen.
Overige opties
Uiteraard kijken wij graag met u naar de beste oplossing voor uw situatie. Voor de een werkt zelfstudie het best, terwijl de ander juist het sociale aspect van de klassikale opleiding nodig heeft.
In company trainingen
Ook de zogenaamde “in company” opleidingen behoren tot de mogelijkheden. Indien vanuit één bedrijf of bijvoorbeeld een vriendengroep, meerdere kandidaten (met een minimum van 2 deelnemers) de opleiding willen volgen, kan -in overleg- de opleiding desgewenst intern op het bedrijf worden verzorgd. Mocht u hier interesse in hebben, dan kunt u kontakt opnemen met OUB bv, opdat de mogelijkheden kunnen worden doorgenomen. Een indicatie van de kosten vindt u bij het kostenoverzicht.
Privé-les
Er zijn omstandigheden waarin privé-les de beste keuze is, omdat u bijvoorbeeld intensieve begeleiding nodig hebt of omdat uw situatie dit anderszins vereist. Een privé-opleiding behoort tot de mogelijkheden. In eerste instantie adviseren wij echter om te starten met één van genoemde andere opleidingen. Mocht dit voor u niet blijken te werken, dan zou u aanvullend privé-les kunnen overwegen. Deze cursus wordt geheel naar uw wensen gegeven. Uiteraard hangt hier een ander prijskaartje aan dan bij de overige opleidingen. Maar indien u interesse hebt: laat het ons weten. Advies en offerte op aanvraag.
Opleidingskosten
In het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs staan onderwijsinstellingen en docenten ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode.
OUB bv is ingeschreven in dit register en kan hierdoor BTW-vrij leveren aan haar klanten. Dit houdt in dat particulieren niet nog eens 21% extra belasting hoeven te betalen. Heel interessant, omdat je als particulier natuurlijk geen omzetbelasting terug kunt vragen. Dat scheelt dus maar liefst 21% op de kosten van de opleiding. Voor bedrijven scheelt het daarnaast inspanningen. Deze hoeven niet eerst omzetbelasting af te dragen om dat vervolgens aan het einde van de aangifteperiode weer terug te vragen aan de fiscus.
Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidie. Bekijk de informatie hierover.
Kosten
Voor 2024 gelden de volgende prijzen (vrij van BTW) voor de diverse opleidingen.
Let op de kortingsregelingen!
Module | Regulier | Intensief | High Power | Zelfstudie | Online |
---|---|---|---|---|---|
€3175 | €3995 | €3850 | €1850 | €2975 | |
Financieel Management | €895 | €995 | €950 | €435 | €950 |
Calculatie | €585 | €695 | €650 | €410 | €525 |
Bedrijfsmanagement | €465 | €640 | €595 | €255 | €450 |
Personeelsmanagement | €460 | €640 | €595 | €255 | €450 |
Wegvervoer Goederen Deel 1 | €465 | €665 | €655 | €325 | €400 |
Wegvervoer Goederen Deel 2 | €530 | €660 | €655 | €315 | €450 |
Totaal | €3400* | €4295* | €4100* | €1995* | €3225* |
Pakketkorting (6 modulen) | €225 | €300 | €250 | €145 | €250 |
De kosten voor de Kort & Krachtig opleiding zijn €3335,- (met korting €2995,- bij betaling binnen 5 dagen) voor het complete pakket.
* Snelle betalers krijgen korting
Bij betaling binnen 5 dagen na factuurdatum, mag u voor de (complete) reguliere opleiding en de online opleiding (dus 6 modulen) € 225,00 in mindering brengen op bovenstaand factuurbedrag, voor de (gehele) intensieve opleiding bedraagt de korting € 250,00 en voor de (volledige) zelfstudie € 150,00. Indien u niet alle onderdelen volgt, kunt u (voor de mondelinge opleidingen) € 25,00 per module korting genieten. Het factuurbedrag dient binnen 5 dagen na factuurdatum te zijn bijgeschreven op de rekening van OUB bv. Het spreekt voor zich dat u zich voor ook een combinatie van de verschillende mogelijkheden kunt inschrijven.
Inbegrepen in het cursusgeld voor de opleiding
- De klassikale lessen
- Lesmateriaal (inclusief naslagwerken)
- Huiswerkcorrectie en -begeleiding
- Landendocumentatie (digitaal)
Bij de intensieve opleidingen is eveneens een lunch inbegrepen. Bij de zelfstudie is lesstof (inclusief uiteraard alle naslagwerken), huiswerkbegeleiding en éénmalig de landendocumentatie** inbegrepen.
**De landendocumentatie was een periodieke uitgave met beperkte oplage van Transport en Logistiek Nederland. Sinds 2017 wordt dit naslagwerk niet meer als zg. “hardcopy” uitgegeven. Bij het examen Wegvervoer Goederen heeft de kandidaat toegang tot een digitale versie van enkele landen. Tijdens de opleiding zorgt OUB bv dat de kandidaten een werkbare versie kunnen gebruiken in digitaal formaat, de complete naslagwerken worden meegeleverd met het lesmateriaal.
In Company trainingen
Indien vanuit één bedrijf of bijvoorbeeld een vriendengroep, meerdere kandidaten (met een minimum van 2 deelnemers) de opleiding willen volgen, kan -in overleg- de opleiding desgewenst intern op het bedrijf worden verzorgd.
Voorbeeld opleidingskosten in company trainingen (vanaf 2 deelnemers)
Aantal | Bruto | Na SOOB subsidie | Na belasting |
---|---|---|---|
5 personen | €3090 pp | €1690 pp | €1068 pp |
10 personen | €2460 pp | €1060 pp | €672 pp |
12 personen | €2355 pp | €955 pp | €605 pp |
15 personen | €2250 pp | €850 pp | €640 pp |
Kan ik subsidie krijgen?
Dit is van persoon tot persoon verschillend, maar er is een aantal mogelijkheden. Zo kennen we voor de opleiding voor het Getuigschrift Beroepsgoederenvervoer onder andere de SOOB Subsidie.
SOOB Subsidie (Stichting opleidings- en ontwikkelingsfonds beroepsvervoer)
OUB bv is gecertificeerd opleider Transport & Logistiek. Dit houdt in dat OUB bv is beoordeeld en voldoet aan de eisen, gesteld in het certificatieschema “Certificering opleider Transport & Logistiek”. Als gevolg hiervan kunnen werkgevers voor hun werknemers gebruik kunnen maken van de zogenaamde “SOOB-subsidie”. Voorwaarde is o.a. dat de werknemer in loondienst is en valt onder de CAO Beroepsgoederenvervoer over de Weg en de Verhuur van Mobiele Kranen. U kunt de subsidie aanvragen voor de mondelinge opleidingen en gegevens indienen via de knop hieronder. De subsidie kan oplopen tot €300,00 per gevolgde module en €1.425,00 voor de gehele opleiding. Via genoemde website kunt u meer informatie vinden over de SOOB subsidie.
Wist u trouwens dat gemaakte opleidings- en examenkosten zakelijk aftrekbaar zijn? Helaas zijn de kosten niet privé aftrekbaar, maar hier zijn diverse interessante andere mogelijkheden voor. Kijk op de website van de belastingdienst voor meer informatie.
Leslocaties
De zaterdagopleiding wordt doorgaans in Heesch (De Pas), in Schiedam (MESA), in Apeldoorn (Flair), Wilp (Ter Riele) of Deurningen (Frans op den Bult) georganiseerd. Weliswaar niet voor iedereen naast de deur, maar zeker vanuit alle windstreken van Nederland goed bereikbaar. Daarnaast is het fileleed op de zaterdag over het algemeen minder dramatisch dan op andere dagen.
De intensieve opleiding vindt voornamelijk in Schiedam of Heesch plaats.
Ook in Ede, Woudenberg, Waarland, Veenhuizen, Zundert, Staphorst, Heerlen, ‘s Gravenzande, Naaldwijk, Sellingen, Amsterdam, Hengelo, Ridderkerk, Waddinxveen, Utrecht, Zuid Scharwoude, Schipluiden, Beverwijk, Heerenveen, Duiven, Ootmarsum en Lelystad hebben we de afgelopen tijd opleidingen verzorgd. Als er voldoende belangstelling is voor een andere locatie, dan gaan we daar ook van start. De definitieve keuze voor een bepaalde locatie kan echter pas gemaakt worden nadat zich voor deze locatie voldoende kandidaten hebben aangemeld (minimaal 5 tot 6 aanmeldingen per module per locatie).
Onze doelstelling is om zoveel mogelijk in uw regio les te geven, zodat uw reistijd minimaal is en u dus meer aandacht en tijd aan de studie kunt besteden.
Play Video
Lesrooster Reguliere Opleiding
Het lesrooster voor de reguliere, intensieve, highpower en online opleidingen (opleiding transportondernemer) wordt relatief kort voorafgaand aan de start van deze ondernemersopleiding definitief vastgesteld. Op basis van aanmeldingen en wensen van kandidaten wordt een lesrooster geconcipieerd, derhalve is het niet mogelijk eerder aan te geven welke modulen/pakketten op welke dagen en tijden zullen worden gedoceerd. Wij kunnen u hier aangeven wat de verwachting is qua rooster, locaties en tijden. Uiteraard kunt u altijd telefonisch kontakt opnemen voor eventuele andere mogelijkheden.
In de reguliere opleidingen worden de zes modulen opeenvolgend gedoceerd. Voor de intensieve opleidingen is een onderverdeling gemaakt in meerdere blokken. Bij de intensieve – en High Power opleiding is het aantal deelnemers per groep kleiner dan in de reguliere opleiding. U kunt inschrijven voor een gehele opleiding met alle modulen maar u kunt ook kiezen voor een opleiding stap voor stap (dus per onderdeel).
Reguliere Opleiding, locatie nader te bepalen (zaterdagopleiding)
Datum | 09:30 – 12:00 | 13:00 – 15:30 |
---|---|---|
11-05-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 1 | Wegvervoer Goederen Deel 2 |
18-05-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 1 | Wegvervoer Goederen Deel 1 |
25-05-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 2 | Wegvervoer Goederen Deel 2 |
01-06-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
08-06-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
15-06-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
22-06-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
29-06-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
06-07-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
13-07-2024 | Calculatie | Calculatie |
20-07-2024 | Calculatie | Calculatie |
Reguliere Opleiding Apeldoorn (zaterdagopleiding)
Datum | 09:30 – 12:15 | 13:00 – 15:30 |
---|---|---|
03-08-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
10-08-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
17-08-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
24-08-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
31-08-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
07-09-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
14-09-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 1 | Wegvervoer Goederen Deel 1/2 |
21-09-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 1 | Wegvervoer Goederen Deel 1 |
28-09-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 2 | Wegvervoer Goederen Deel 2 |
05-10-2024 | Calculatie | Calculatie |
12-10-2024 | Calculatie | Calculatie |
Reguliere Opleiding Schiedam of Gilze (zaterdagopleiding)
Datum | 09:30 – 12:15 | 13:00 – 15:30 |
---|---|---|
19-10-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
26-10-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
02-11-2024 | Financieel Management | Financieel Management |
09-11-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 1 | Wegvervoer Goederen Deel 1/2 |
16-11-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 1 | Wegvervoer Goederen Deel 1 |
23-11-2024 | Wegvervoer Goederen Deel 2 | Wegvervoer Goederen Deel 2 |
30-11-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
07-12-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
14-12-2024 | Bedrijfsmanagement | Personeelsmanagement |
21-12-2024 | Calculatie | Calculatie |
28-12-2024 | Calculatie | Calculatie |
Lesrooster Intensieve Opleiding
Het lesrooster voor de reguliere, intensieve, highpower en online opleidingen (opleiding transportondernemer) wordt relatief kort voorafgaand aan de start van deze ondernemersopleiding definitief vastgesteld. Op basis van aanmeldingen en wensen van kandidaten wordt een lesrooster geconcipieerd, derhalve is het niet mogelijk eerder aan te geven welke modulen/pakketten op welke dagen en tijden zullen worden gedoceerd. Wij kunnen u hier aangeven wat de verwachting is qua rooster, locaties en tijden. Uiteraard kunt u altijd telefonisch kontakt opnemen voor eventuele andere mogelijkheden.
In de reguliere opleidingen worden de zes modulen opeenvolgend gedoceerd. Voor de intensieve opleidingen is een onderverdeling gemaakt in meerdere blokken. Bij de intensieve – en High Power opleiding is het aantal deelnemers per groep kleiner dan in de reguliere opleiding. U kunt inschrijven voor een gehele opleiding met alle modulen maar u kunt ook kiezen voor een opleiding stap voor stap (dus per onderdeel).
Op dit moment is er geen Intensieve Opleiding gepland
Intensieve Opleiding (Rotterdam, Deurningen of Heesch)
Datum | Module | Lestijden |
---|---|---|
zo 20-11-2022 | 09:00 – 16:30 | Bedrijfsmanagement |
di 22-11-2022 | 09:00 – 16:30 | Wegvervoer Goederen Deel 1 + 2 |
wo 23-11-2022 | 09:00 – 16:30 | Wegvervoer Goederen Deel 1 + 2 |
vr 25-11-2022 | 09:00 – 16:30 | Calculatie |
zo 27-11-2022 | 09:00 – 14:30 | Personeelsmanagement |
di 29-11-2022 | 09:00 – 16:30 | Financieel Management |
wo 30-11-2022 | 09:00 – 16:30 | Financieel Management |
Lesrooster Kort & Krachtig Opleiding
Een combinatie van een deel hele intensieve klassikale lessen en een deel zelfstudie. De rekenvakken (Financieel management en Calculatie en Wegvervoer Goederen deel 1 plus laadbakberekeningen van Wegvervoer Goederen deel 2 worden klassikaal aangeboden, de onderdelen Bedrijfsmanagement, Personeelsmanagement en het overige gedeelte van Wegvervoer Goederen deel 2 volgt u in zelfstudie.
De mondelinge lessen (in totaal 5 dagen) worden in een kort tijdsbestek georganiseerd, zodat u ook bij deze keuze in rap tempo uw ondernemersdiploma kunt behalen.
Ook bij de opleiding “Kort & Krachtig” trachten we het zó te organiseren dat u tussen de mondelinge lessen door examen kunt doen voor de modulen die u gevolgd hebt. Net als bij de High Power opleiding, is het tempo hoog en vergt ook deze opleidingsvariant doorzettingsvermogen en zelfdiscipline.
De opleiding wordt in principe verzorgd in Schiedam met minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers. Bij voldoende animo kan deze opleiding ook op andere locaties georganiseerd worden.
Zomer 2024 en najaar 2024, data nader te bepalen.
Kort & Krachtig Opleiding (Schiedam)
Datum | Lestijden | Module |
---|---|---|
do 28-12-2023 | 09:00 – 16:00 | Wegvervoer Goederen Deel 1 + 2 |
vr 29-12-2023 | 09:00 – 16:00 | Wegvervoer Goederen Deel 1 + 2 |
di 02-01-2024 | 09:00 – 16:00 | Financieel Management |
wo 03-01-2024 | 09:00 – 16:00 | Financieel Management |
za 06-01-2024 | 09:00 – 16:00 | Calculatie |
Lesrooster Highpower Opleiding
In de reguliere opleidingen worden de zes modulen opeenvolgend gedoceerd op één vaste dag per week (bijvoorbeeld iedere zaterdag).
Voor de intensieve opleidingen is een onderverdeling gemaakt in meerdere blokken waarbij elk blok de mogelijkheid voor 1 of 2 modulen geeft. Hierbij wordt meerdere dagen per module nog uitgebreider aandacht besteed aan de lesstof. Met name voor diegenen die meer tijd nodig hebben om zich de lesstof eigen te maken, is dit een goede keuze. Kleinere groepen, meer lesuren per module en nog meer persoonlijke aandacht. Omdat we hebben gemerkt dat men over het algemeen een sterke voorkeur heeft voor het volgen van de lessen op dagen in het weekend, hebben we hier zoveel als mogelijk rekening mee gehouden. Op deze manier is er voldoende tijd om te studeren, zonder dat het (veel) vrije dagen kosten.
De highpower opleiding is veel intensiever én zwaarder dan de laatstgenoemde. De lesstof wordt in heel hoog tempo behandeld in een zo kort mogelijke periode. Waar we in de reguliere opleiding bijvoorbeeld 6 lessen uitgebreid aandacht besteden aan het vak Financieel management en in de “gewone” intensieve opleiding meer tijd kunnen besteden aan bepaalde lastige onderwerpen, wordt dit vak in de highpower opleiding in slechts 2 dagen gedoceerd. De groepsgrootte is bij deze highpower opleiding dan ook maximaal 6 (en minimaal 4).
Om de highpoweropleiding met goed gevolg te kunnen doorlopen, is het wel noodzakelijk dat de kandidaat de lesstof vooraf reeds bestudeerd heeft. Bijvoorbeeld door de zelfstudie variant of omdat deze de reguliere opleiding reeds doorlopen heeft. De docent heeft slechts beperkte tijd om alle onderwerpen te behandelen in de groep, dus lang(-er) stilstaan bij een onderwerp waarmee men wat meer moeite heeft, is nauwelijks mogelijk. Immers, in deze zeer korte tijd moeten wel álle onderwerpen worden behandeld die voor het examen van belang zijn.
Voor diegenen die meer dan gemiddeld moeite hebben met studeren is de highpower opleiding waarschijnlijk niet de beste keuze. Houd u hier rekening mee bij het bepalen voor welke opleiding u zich inschrijft alstublieft.
Natuurlijk kunnen we ervoor kiezen om zó te trainen dat u bij de examens het juiste antwoord kiest, door u trucjes te leren en van ezelsbruggetjes te voorzien. OUB kiest echter voor kwaliteit. Uiteraard is het doel dat u slaagt voor alle examens maar dan wél op basis van kennis. Wij vinden het van het grootste belang dat ook wanneer u het diploma op zak hebt, u beschikt over voldoende kennis om zichzelf staande te houden met uw onderneming. U hebt wellicht een fantastische boekhouder die u van de nodige informatie voorziet maar u bent zelf degene die beslissingen neemt over uw onderneming. En dan is de nodige hoeveelheid kennis beslist geen overbodige luxe. U wilt immers ook na een jaar nog winst maken en kúnnen kiezen in plaats van moeten kiezen of lijdzaam toekijken hoe een bank of een belastingdienst voor u een keuze maakt. Kortom: bij OUB bv leert u ook daadwerkelijk de basis die u als ondernemer geacht wordt te weten.
Voorjaar 2024 en najaar 2024, data nader te bepalen.
Augustus 2023, neem voor meer informatie contact op via info@oub.nl
Locatie: Schiedam/Den Haag/Leidschendam
Highpower Opleiding (Schiedam)
Datum | Lestijden | Module |
---|---|---|
vr 22-12-2023 | 09:00 – 16:00 | Calculatie |
do 28-12-2023 | 09:00 – 16:00 | Bedrijfsmanagement |
vr 29-12-2023 | 09:00 – 16:00 | Personeelsmanagement |
di 02-01-2024 | 09:00 – 16:00 | Financieel management |
wo 03-01-2024 | 09:00 – 16:00 | Financieel management |
vr 05-01-2024 | 09:00 – 16:00 | Wegvervoer Goederen Deel 1 + 2 |
za 06-01-2024 | 09:00 – 16:00 | Wegvervoer Goederen Deel 1 + 2 |
Lesrooster Online Opleiding
Sinds maart 2020 biedt OUB bv de mogelijkheid om de opleiding online te volgen. De online lessen bieden heel veel mogelijkheden, waarmee de opleiding heel flexibel in te vullen is. Online les volgen is uitstekend te vergelijken met de klassikale lessen. Het is een real time opleiding, waarbij u de docent direct in beeld ziet en op dezelfde wijze kunt communiceren als wanneer u beiden in één ruimte bent. Het verschil is dat u ongeacht op welke locatie u bent, u de lessen kunt bijwonen, indien u de beschikking hebt over een internet verbinding, een computer, laptop of tablet. Zelfs via de telefoon is les volgen op deze manier mogelijk.
Het rooster voor deze online opleiding voor transportondernemer wordt relatief kort voorafgaand aan de start van deze ondernemersopleiding definitief vastgesteld, meestal in overleg met de kandidaten. Nadat de maatschappij ruim 2 jaar noodgedwongen veel zaken online heeft moeten doen, zowel basisscholen, middelbare scholen als overige opleidingen, werk, vergaderingen en workshops die -als ze al door konden gaan- voornamelijk online georganiseerd werden, heeft het merendeel van onze leerlingen er de voorkeur aan om weer fysiek in één ruimte te zijn met de docent. Ofschoon de online lessen zéér efficiënt én effectief bleken (maar ook behoorlijk pittig), is er op dit moment iets minder animo voor.
Op dit moment zijn er nog geen data vastgesteld voor de online lessen. Zodra er weer voldoende belangstelling is, zullen we dit direct oppakken.
Het examenbureau
CBR is het examenbureau wat door de wet is aangewezen om uw kennis over de verschillende modulen te toetsen. CBR staat los van ons opleidingsinstituut, zodat onafhankelijkheid en objectiviteit gewaarborgd is.
Dit betekent ook dat de kandidaten, anders dan bij de “chauffeursopleidingen” zélf verantwoordelijk zijn voor aanmelding en betaling voor de examens. Dit is met uw DigiD heel eenvoudig.
Voor alle modulen kunt u computerexamen af leggen. De examens zijn grotendeels opgesteld in multiple choice vorm. Deze manier geeft flexibiliteit in examinering en dus in studeren! Voor de computerexamens is eigenlijk altijd wel een plaats te reserveren op relatief korte termijn, ergens in het land.
Inschrijven voor een examen
Inschrijven voor de examens kan via “mijncbr.nl” met uw digiD. Een groot voordeel is dat u uw eigen examenmoment kunt bepalen. Wilt u bij voorkeur op een dinsdagochtend examen afleggen, of liever op een zaterdag? Er zijn legio mogelijkheden, u kunt het examen plannen dáár en wanneer het u het beste schikt, maar wees er wel op tijd bij. Want ook voor het CBR geldt dat er een maximum aan examenplaatsen beschikbaar is.
Kosten
Voor 2024 gelden de volgende prijzen (vrij van BTW) voor de diverse examens.
Module | Examenkosten |
---|---|
Totaal | €955,20 |
Financieel Management | €176,- |
Calculatie | €176,- |
Bedrijfsmanagement | €150,80 |
Personeelsmanagement | €150,80 |
Wegvervoer Goederen Deel 1 | €150,80 |
Wegvervoer Goederen Deel 2 | €150,80 |
Tarieven voor het examen 2024 (BTW vrijgesteld). Prijzen voor de examens onder voorbehoud van wijzigingen en volgens opgave van CCV/CBR
Wilt u een examen boeken met extra tijd? Dan komt daar €13,- kosten per examen bij.
De kosten voor een vrijstellingsverzoek bedragen € 26,34
Geslaagd?
Indien de resultaten hiertoe aanleiding geven, ontvangt u het getuigschrift. Telefonisch wordt door het examenbureau geen informatie verstrekt over de uitslag, ter bescherming van uw persoonlijke gegevens. Ook het opleidingsinstituut krijgt derhalve van CBR geen informatie over uw uitslag.
Uiteraard zijn we erg benieuwd naar uw resultaten en stellen het dan ook bijzonder op prijs als u ons laat weten wat uw resultaat is.
Slagingspercentages
Een vraag die regelmatig gesteld wordt aan onze medewerkers en docenten is: “Wat zijn de slagingspercentages van OUB?”
Het spreekt voor zich dat we deze vraag zonder enige moeite kunnen beantwoorden, maar…….
Stél dat het grootste gedeelte van onze kandidaten een niet Nederlandstalige achtergrond heeft, óf de respectabele leeftijd van 60 jaar al enige tijd geleden gepasseerd is, óf heel veel moeite heeft met het aanleren van theoretische kennis, óf te kampen heeft met dyslexie of dyscalculie, of een hersenbeschadiging, of om andere redenen meer moeite heeft dan “de gemiddelde leerling” met de studie (waarbij aangetekend moet worden dan “de gemiddelde leerling” niet bestaat, niemand is immers “gemiddeld”, iedereen is uniek en heeft zijn of haar eigen kwaliteiten), en u krijgt bijvoorbeeld het antwoord: “73%”. Dan is dit antwoord absoluut ongeloofwaardig. We kunnen als opleidingsinstituut ontzettend ons best doen, ons méér dan bovenmatig inspannen voor onze klanten maar uiteindelijk moeten onze klanten het examen afleggen.
Aan de andere kant, stel dat 9 van de 10 kandidaten een hbo – of universitaire achtergrond heeft, meerdere titels heeft en een schat aan ervaring in de transportsector en we geven hetzelfde antwoord op de vraag: “73%”. Dan zouden we ons heel serieus achter onze oren moeten krabben. Dat zou dan beslist geen “score” zijn om trots op te zijn.
Verder is het antwoord op de vraag wat de slagingspercentages zijn, heel makkelijk veel mooier te maken dan de werkelijkheid. Iemand die veel moeite heeft met een bepaalde module, zal mogelijk pas na 3 keer examen doen, dit vak met succes kunnen afsluiten. Wat is het slagingspercentage dan? Uiteindelijk 100%, maar wel héél erg gekleurd weergegeven!
Onze kandidaten hebben alle genoemde achtergronden en meer. De oudste leerling tot dusver was een meneer van 74, die op zijn oude dag eindelijk tijd vond om zijn hobby (verhuizen) te gaan beoefenen maar daartoe wél een vergunning nodig had, onze jongste leerlingen ooit waren (inmiddels een flink aantal jaren geleden), een bijzonder slim kereltje van 9 (!!!) jaar en een geweldig lieve dame van 14. We hebben mensen opgeleid met een Nederlandse taalachtergrond, maar ook Turks, Marokkaans, Engels, Iers, Afghaans, Portugees, Peruaans, Irakees, Iranees, Ethiopisch, Surinaams, Russisch, Japans, Oekraïens, Zweeds, Frans, enz. Er zijn leerlingen geweest die een zeer ernstige vorm van dyslexie en dyscalculie hebben, maar ook mensen die doof zijn. Stuk voor stuk unieke, mooie mensen met ambitie en doorzettingsvermogen. En dat maakt ons werk ongelofelijk uitdagend, interessant, soms ook lastig maar altijd leuk en afwisselend!
Kortom: we durven zonder schroom onze slagingspercentages te vermelden maar doen dit bewust niet. U wordt er immers niets wijzer van.
(ter geruststelling, áls we, zoals altijd zeer kritisch, naar de resultaten van onze leerlingen kijken, dan kunnen we u eerlijk zeggen dat we trots zijn op deze resultaten en daarmee op de slagingspercentages).
Kom ik in aanmerking voor vrijstelling?
Het is mogelijk dat u op grond van eerder behaalde diploma’s vrijstelling kunt krijgen voor bepaalde modulen. De meest voorkomende diploma’s op basis waarvan u vrijstelling kunt krijgen staan vermeld op de website van het CBR.
Denkt u in aanmerking te komen voor een vrijstelling? Stuur dan het aanvraagformulier met gewaarmerkte kopieën van uw diploma’s en cijferlijsten op naar het CBR, en vermeld een adres waarop u het antwoord wenst te ontvangen.
Aan een vrijstellingsverzoek zijn geringe kosten verbonden, deze worden jaarlijks vastgesteld door het CBR. Een vrijstelling wordt definitief vastgelegd, nadat u een gewaarmerkte kopie van het betreffende diploma (met cijferlijst) heeft opgestuurd. U krijgt hier een bevestiging van toegestuurd.
U kunt alleen vrijstelling krijgen op basis van een totaal afgeronde opleiding met een diploma. U krijgt dus geen vrijstelling op basis van certificaten of ervaring!
Een overzicht van de meest voorkomende vrijstellingen (algemene indicatie, verzoeken worden apart beoordeeld):
- MBO met bedrijfsadministratie in het vakkenpakket: Financieel Management
- HBO/universiteit, mits marketing en belastingrecht in het vakkenpakket: Bedrijfsmanagement
- HBO/universiteit, mits financieel management en bedrijfseconomie in het vakkenpakket: Financieel Management en Calculatie
- Middenstandsdiploma of AOV: Financieel Management
- MBO 4 of HBO diploma met relevant pakket (bijvoorbeeld ondernemer detailhandel of commerciële economie): Financieel Management
- HBO bedrijfsadministratie: Financieel Management, Calculatie en Bedrijfsmanagement
- HBO TH bedrijfskunde: Financieel Management en Bedrijfsmanagement.
Een chauffeursdiploma geeft géén recht op vrijstellingen!
Ook een MAVO diploma, HAVO diploma, VWO diploma, chauffeursdiploma, losse cursussen, deelcertificaten, niet afgeronde opleidingen, propedeuse en EG verklaringen geven géén recht op vrijstelling(-en).
OUB bv kan als opleidingsinstituut geen uitspraken doen over het recht op vrijstelling.
Een kandidaat die besluit om éérst het ondernemersdiploma te behalen (het getuigschrift beroepsvervoer over de weg) en daarna een rij opleiding gaat volgen voor het behalen van zijn of haar “groot rijbewijs” heeft vaak wél recht op vrijstellingen voor (een gedeelte van) het theoretische deel ten behoeve van het te behalen rijbewijs.
Module Financieel Management
Veel ondernemers zullen voor hun administratie een boekhouder of accountant inschakelen. Deze kan een hoop werk uit handen nemen waardoor de vervoerder zich kan richten op zijn kernactiviteiten. Het is echter wél belangrijk dat de ondernemer enig inzicht heeft in zijn eigen cijfers en resultaten en dat hij begrijpt wat bijvoorbeeld een jaarrekening inhoudt op basis waarvan hij zijn beleid voor de komende periode kan bepalen of kan bijsturen. Een boekhouder is een belangrijke schakel maar de ondernemer is eindverantwoordelijk voor zijn eigen onderneming.
In de module Financieel management wordt daarom de basis van het boekhouden behandeld. In deze module komen de volgende onderwerpen komen aan de orde:
Bedrijfsadministratie (boekhouden), balanslezen, beoordeling van jaarstukken en hieraan gerelateerde onderwerpen als dagboeken, BTW, kredieten, hypothecaire leningen, werkkapitaal, betalingsverkeer en geautomatiseerde gegevensverwerking. Onderwerpen als liquiditeit, solvabiliteit en de verlies- en winstrekening worden behandeld.
Het examen duurt 90 minuten en ziet er als volgt uit:
- 10 meerkeuze vragen over financiële administratie, dagboeken, belastingen en financiering
- 10 meerkeuzevragen over de beoordeling van jaarstukken
- 12 meerkeuze-sleepvragen over de kolommenbalans en 1 invulvraag over de berekening van het eigen vermogen
Bij een resultaat van 55% van het totaal aantal te behalen punten, bent u geslaagd voor dit onderdeel. Het CBR behoudt zich het recht voor om het minimaal te behalen resultaat aan te passen.
Module Calculatie
Calculatie is een ander woord voor kostprijsberekening. Een essentieel onderdeel van iedere onderneming. Immers als een ondernemer niet kan berekenen wat zijn of haar kosten zijn, dan kan hij op een gegeven moment voor erg onaangename verrassingen komen te staan. Zeker omdat in de transportbranche de marges nogal eens onder druk staan, is het van het grootste belang om te kunnen berekenen wat de kosten zijn om een vrachtauto in bedrijf te hebben en te houden.
In deze module leert u hoe u een afschrijving kunt berekenen, dus wat u opzij moet leggen om een andere auto te kunnen aanschaffen als de huidige aan vervanging toe is, hoe u een kilometer of uurtarief moet vaststellen voor uw opdrachtgever, dus uw verkoopprijs. Belangrijke factor daarbij is het bepalen van de winst voor de onderneming.
Het theorie-examen duurt 90 minuten en er worden gesloten examenvragen gesteld met 5 antwoordmogelijkheden en invulvragen. Er zijn in totaal 115 punten te behalen.
De vragen gaan over wisselende onderwerpen
- jaarkilometrage, brandstofkosten etc.
- berekeningen m.b.t. afschrijvingen
- berekeningen m.b.t. voertuigkosten
- berekeningen m.b.t. loonkosten
- berekeningen m.b.t. totale kosten
Module Bedrijfsmanagement
Bedrijfsmanagement behelst redelijk veel onderwerpen. Er wordt wel eens gezegd dat iedere Nederlander geacht wordt de wet te kennen, maar voor een zelfstandig ondernemer geldt dit misschien wel nóg meer. Deze moet immers een goede keuze kunnen maken uit bijvoorbeeld de verschillende ondernemingsvormen. Wanneer en waarom kies je voor een BV, een eenmanszaak of een VOF? Welke verplichtingen hangen hiermee samen en waarvoor bent u aansprakelijk? In deze module wordt dit uitgebreid uit de doeken gedaan.
Verder heeft de ondernemer te maken met diverse soorten belastingen: inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting maar ook de voordelen van ondernemersregelingen komen aan de orde. Ook de wettelijke administratieve verplichtingen zoals facturatie worden besproken.
Wanneer een klant in financiële moeilijkheden komt, is het van belang om op z’n minst enige kennis te hebben van bijvoorbeeld faillissementsrecht, surcéance van betaling, WSNP én van pandrecht.
Naast bovengenoemde onderwerpen komen ook zaken langs als criminaliteitspreventie en beveiliging, mededingingswet, diverse verzekeringen en niet in de laatste plaats het onderdeel marketing met hierbij onderwerpen als het ondernemersplan, strategische en operationele plannen, marktonderzoek en groeistrategieën.
Voor het examen krijgt u 60 minuten de gelegenheid om 30 multiple choice vragen te beantwoorden.
Module Personeelsmanagement
Of u voornemens bent om (op termijn) wel of geen personeel in loondienst te nemen, de module personeelsmanagement is een verplicht onderdeel. Het gaat immers niet alleen over personeelsplanning en (vormen van) leidinggeven. Ook onderwerpen als de organisatie van een bedrijf, registratie van de rij- en rusttijden en de daarbij behorende Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit vervoer komen aan bod, naast bijvoorbeeld algemene sociale wetgeving, werknemers-, sociale – en volksverzekeringen, persoons- en beroepsgebonden documenten, vakbekwaamheid (Code 95) en vrij verkeer in Europa. U leert hoe de CAO in elkaar steekt en hoe u deze kunt lezen en interpreteren.
Verder komt onder andere de Wet op de Ondernemingsraden aan de orde, naast arbeidsrecht, de Ziektewet, WIA, de Wet Arbeid en Zorg, de Wet Poortwachter, de Wet Arbeid in Balans, de ins en outs over uitzendkrachten, wat te doen bij ziekte of ongeval, diverse communicatievormen, gedragsnormen in relatie met collega’s, klanten en autoriteiten.
Kortom, personeelsmanagement omvat een breed scala aan onderwerpen waarover u bij het examen 30 vragen krijgt, waarvan u er tenminste 19 goed dient te beantwoorden (65%) voor een positief resultaat. U krijgt hiervoor 60 minuten de tijd.
Module Wegvervoer Goederen Deel 1
Er zijn twee branche specifieke modulen: wegvervoer goederen deel 1 en wegvervoer goederen deel 2. In wegvervoer goederen deel 1 wordt u ingewijd in (met name) de vigerende wet- en regelgeving in binnen- en buitenland op het gebied van transport.
Om te beginnen wordt van u verwacht dat u kennis hebt van verschillende organisaties, zoals de vergunningverlenende instantie NIWO, de handhavende organisaties, werkgevers- en werknemersorganisaties maar ook bijvoorbeeld Stichting Vervoeradres, Beurtvaartadres, de NVWA, IRU, de CEMT, CBR, RDW, KIWA register én ambassades en consulaten komen aan de orde.
U krijgt uitleg over de Wet Wegvervoer Goederen, het Besluit en de Regeling en de daarbij aansluitende EU Verordeningen. Aan de orde komen o.a. de eisen voor een vergunning, ritmachtigingen, termijnmachtigingen, CEMT vergunningen, het bestuurdersattest, diverse douaneformaliteiten zoals TIR vervoer, het administratief geleidedocument en het Enig Document.
Daarnaast leert u wat er allemaal achter een vrachtbrief zit aan betrokken partijen, verplichtingen, rechten en aansprakelijkheden van de Algemene Vervoerscondities, de CMR en eigen vervoersvoorwaarden. De landendocumentatie is een heel praktisch naslagwerk, waarin u leert opzoeken welke specifieke regels gelden in diverse landen.
Wegvervoer Goederen deel 1 is een bijzonder interessant en belangrijk onderdeel voor de transportondernemer. Immers, u leert hierin aan welke eisen u moet voldoen volgens de wet maar ook welke mogelijkheden en onmogelijkheden u hebt indien het transport anders verloopt dan gebruikelijk en u bijvoorbeeld aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan de lading.
Het examen bestaat uit 30 multiple choice vragen, waarvan u er 20 juist moet beantwoorden om te slagen (67%). U krijgt een uur de tijd voor dit examen.
Module Wegvervoer Goederen Deel 2
Wegvervoer Goederen deel 2 is de branche specifieke module die het beste kan worden samengevat als “operationeel transport”. Veel mensen herkennen onderwerpen uit hun dagelijkse werk. Niet alleen exceptioneel transport met de bijbehorende ontheffingen en LZV’s komen aan de orde, ook de deelmarkten veevervoer, pluimveevervoer, geconditioneerd transport met hierbij het ATP en HACCP, afvalstoffenvervoer en het vervoer van gevaarlijke stoffen (ADR) passeren de revue.
Controlerende en handhavende instanties met hun bevoegdheden komen aan de orde, u leert de basisbegrippen over voertuigtechniek, het verschil tussen preventief – en correctief onderhoud, milieuzones, milieubewust rijden, gecombineerd vervoer, met welke zaken de afdeling planning rekening moet houden, infrastructuur, hoe te handelen bij ongevallen, diverse laad- en losmiddelen en het vastzetten van lading, alsmede het verdelen van de lading als het gaat om het gewicht, het hoofdstuk laadbakberekening.
Kortom: Wegvervoer Goederen deel 2 is een uitgebreide module met diverse onderwerpen die u tegenkomt in de dagelijkse praktijk, leuk en voor velen herkenbaar.
Het examen bestaat uit 28 meerkeuze vragen, waarvoor u een uur gelegenheid krijgt. Indien u hiervan 68% goed beantwoordt (zijnde 19 vragen) dan bent u geslaagd voor dit onderdeel.